22.8.08

Добавяне на Джаджи към Блога

В тази статия ще разясним как се поставят допълнителни неща към вашият блог, и от каде да си ги вземете безплатно. На английски термините за тези допълнителни неща са Widget, Gadget и Add-Ons. На Български най-близката дума е Джаджа , въпреки че тя е жаргонна. Та какво представляват тези Джаджи ? Това са всякакви допълнителни неща, които може да сложите на блога си, които да са полезни на вашите читатели или ги поставяте просто за забавление. Джаджите са най-различни като: часовници, mp3 плеъри, карта на посетителите, бебешки линийки, чат присособления и много други неща.
За да си инсталирате някаква джаджа трябва да вземете HTML кода и от някой сайт за джаджи, и да я поставите някъде във вашият блог. Например ако искате да я поставите в страничният бар, отидете на Оформление/ добавете нов елемент - HTML/JavaScript и поставете кода на джаджата в този елемент.

Сайтове от които да взимате безплатни джаджи са :

Google Gadgets
Тук приспособленията са подредени по категории. Те са правени от различни автори. След като си изберете джаджа, кликнете на бутона "Добавете към Уеб Страницата си", и ще ви се отвори поле за настройване на джаджата към вашата страница. Може да променяте цвят и размер.

WidgetBox
Един от най-голямите сайтове с джаджи. Има всякакви подредени по категории. Могат лесно да се инсталират за BLogger, WordPress, MySpace и TypePad. Нужна е регистрация, която е напълно безплатна.

Snipperoo
Подобен сайт на WidgetBox. Отново е нужна регистрация, която е безплатна. Ако имате OpenID, може да влизате с него в сайта.

MamaiBebe , MoetoDete , Lilypie , Tickerfactory
В тези сайтове ще намерите различни линийки, които да поставите във вашият блог. Има линийки за бременност, за възразст, за отслабване , за диети и за какво ли още не. Първите 2 сайта са на Български език, а последните 2 са на Английски.