22.8.08

Показване на кратко резюме на статиите ви на Главната страница на Блога

Expandable Post Summaries е метод , с който на основната страница на блога се показва кратък абзац от статията ви, последван от линк „ Прочетете Целият Текст..” (или каквото вие решите да пише). Това позволява на читателите ви да прегледат кратките резюмета на статиите ви на заглавната страница на блога. Това е много по-удобно отколкото стандартното показване на цели статии в Blogger.

Много Блогъри се оплакват, че срещат трудности следвайки обясненията в официалната секция за помощ на Blogger. Поради това в тази статия ще ви обясня по много по-лесен начин как да си направите блога, така че да показва кратки резюмета на статиите ви на заглавната страница.


Стъпка 1: Добавяне на код към CSS.

Първо отидете на Оформление / Редактиране на HTML кода. Запазете си шаблона, ако оплескате нещата да може да го възстановите. Става като натиснете върху „Изтегляне на целия шаблон”. След това намерете краят на Head Секцията: тя завършва със този таг </head> . Точно преди този таг поставете следният код :

<style>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
span.fullpost {display:inline;}
<b:else/>
span.fullpost {display:none;}
</b:if>
</style>

Запазете Шаблона.

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Малко преди </head> има таг ]]></b:skin> . Кода който поставяте трябва да се намира между тези два тага.

Стъпка 2: Добавяне на Линк в края на резюмето.

Отидете пак на Оформление / Редактиране на HTML кода. Този път дайте отметка на „Разгъване шаблоните на притурки”. Ако не отметнете там , няма да може да видите следващят код. Намерете този код <data:post.body/> (Най-лесно се търси като натиснете CTRL+F и в търсачката на браузера поставите това което търсите). Този код

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<a expr:href='data:post.url' target='_top'>Прочетете Цялата Статия...</a>
</b:if>
поставете веднага след <data:post.body/>

Забележка: Ако искате да промените размера и цвета на линка променете кода така :

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<a expr:href='data:post.url' target='_top'><font size=”120” color=”red” > Прочетете Цялата Статия...</font></a></b:if>

Където размера ще променяте от size=”120” ,а цвета от color=”red”. Стойностите които ще променяте са във кавичките.

Стъпка 3: Модифициране на Статиите ви.

Отидете на Настройки / Форматиране. Най отдолу има поле озаглавено „ Шаблон за Публикации”. В това поле поставете следният код :

Началният Абзац Тук <span class="fullpost">Остатъка от статията тук</span>

Запазете настройките.

Сега като дадете на Създаване на Публикация и натиснете Редактиране на HTML кода ще видите горният текст , който записахте в шаблона за публикации. На мястото на „Началният Абзац Тук „ поставете началото на статията ви, което ще се вижда на заглавната страница. Другата част от статията напишете на мястото на „Остатъка от статията тук”. В никакъв случай не трийте <span class="fullpost"> и </span>.

Забележки : Този хак няма да се появи автоматично на старите ви статии. Нужно е всяка статия поотделно да я обработите. Текста който искате да се вижда само във пълната статия ограждайте отгоре с <span class="fullpost"> и отдолу с </span>. Тази редкация я правете като сте в режим редкатиране на HTML кода.