2.9.08

Поставяне на Подвижен Текст в Блога ви

Тази статия ще ви обясни как да поставите движещ се текст( също наричан скролиращ) в страничните менюта или в публикациите на блога ви.
Друг начин да привлечете вниманието на хората посещаващи блога ви, е да добавите малко подвижен текст, но не прекалявайте, защото прекалено многото подвижен текст ще дразни очите на читателите ви и ще ги разсейва. Може да добавите скролиращ текст в страничното меню, за да уведомявате посетителите за следващи ъпдейти, популярни статии, рекламодатели и т.н.

Така че, ако желаете да псотавите подвижен текст в блога си, ето как става това :

Добавяне на обикновен движещ се текст:
Ето кода с който поставяте обикновен текст движещ се от дясно на ляво


Резултатът е следният:
Пример 1:

Обикновенният Подвижен Текст

Ако желаете по-голям ефект, добавете цветен фон на текста, ето как:Пример 2:

Подвижен Текст с Цветен Фон

Ако желаете да смените цвета на фона, трябва да замените шестнадесетичният код(#99ccff). Вижте тук кодовете на различните цветове.

Ето още няколко атрибута, които да използвате за промяна посоката на текста :

direction="left"
direction="right"
direction="up"
direction="down"

За да се движи текста от ляво на дясно използвайте този код:Пример 3:

Подвижен Текст Надясно

Още няколко допълнителни опции за използване :

За отблъскване на текста от стената ползвайте behavior="alternate", ето и кода:Пример 4:

Рикоширащ Подвижен Текст

Също така може да промените скоростта, с която се движи текста. Това става чрез атрибута scrollamount="2", като колкото е по-голяма стойността, толкова по-бързо се движи текста:Пример 5:

Рикоширащ Подвижен Текст

Спиране на текста, когато мишката е върху него:

Понякога е полезно, когато посетителят иска да прочете текста, а той е с по-голяма дължина, когато постави мишката върху текста, той да спре да се движи, и когато отмести мишката, текста да продължи движението. Ето кода за това:Пример 6:

Подвижен Текст

Цвета на текста се промени с кода :


И за накрая оставихме най-важната и полезна част от този урок - Добавяне на Хипервръзки(линкове) в подвижния текст. Хипервръзка е когато някой кликне върху текста, да отиде на друго място(друг сайт или страница).

Добавяне на Хипервръзки( Отварящи се в същия прозорец):Заменете url#1 url#2 url#3 с URL адресите ,към които искате да отвеждат линковете, а LINK#1 LINK#2 LINK#3 заменете с подходящ насочващ текст. Ето и един работещ код :Пример 7:Добавяне на Джаджи Шестнадесетични Цветове Шаблони за BloggerАко желаете страниците да се отварят в нов прозорец на браузера, заменете target="_top" с target="_blank"

Това е всичко. Може да добавите подвижният текст в публикацията ви, или в страничните менюта.