26.9.08

Добавяне на блога ви в Google Webmaster Tools

Добавянето на блога ви в Google Webmaster Tools ще ви помогне с няколко неща. Ще може да следите кои от страниците на блога ви се индексират от търсачката на гугъл, на коя позиция излизат в резултатите от търсенето по определени ключови думи и фрази. Ако има някакъв проблем с някоя от страниците ви, ще разберете какво точно не е наред. Също така ще знаете хората посещаващи блога ви, чрез какви точно ключови думи попадат на вашият блог.
Ето подробно описание как да добавите блога си в инструментите на гугъл:
1. Отивате на Google Webmaster Tools и влизате с вашият google акаунт ( същият който ползвате за да влизате в Blogger)
2. След като влезнете, ще видите поле в което да добавите сайта си :

Напишете адреса на блога си без да ползвате http и www (напр. bloomflowers.blogspot.com или tricksforblogger.info)
3. Трябва да потвърдите че блога е ваш. След като добавихте блога си, ви се появява жълто поле, което ви уведомява че трябва да верифицирате сайта си:

Натиснете връзката Verify Your Site, и ще видите това :
Изберете Add a Meta Tag и копирайте тага, който се появи в полето отдолу:

Не затварайте този прозорец. Отворете нов прозорец и влезте в блога си. Отидете на Оформление / Редактиране на HTML Кода. Добавете тага, който копирахте точно след <head>

Запазете Шаблона. Върнете се на страницата на Google Webmaster Tools, от където изкопирахте мета тага и натиснете бутона Verify. Това беше с добавянето на блога ви в инструментите на Гугъл.

Допълнение - Добавяне на Sitemap на блога ви в Google :

Може да добавите и sitemap . Това става като дадете на линка Add в полето Sitemap, намиращо се отдясно на адреса на блога ви, в началната страница на Google Webmaster Tools. Натискането на таза връзка ще ви препрати тук :

Изберете от падащото меню Add General Web Sitemap

и напишете в полето след адреса на блога ви rss.xml ,както е показано на снимката. Вместо rss.xml може да напишете atom.xml . Остана само да натиснете бутона намиращ се отдолу - Add General Web Sitemap.

Забележка:

Какво всъщност направихме? Ние не добавихме стандартен sitemap, а просто добавихме feed полето вместо sitemap. Повечето от специалистите по SEO твърдят , че добавянето на feed поле (rss ili atom) вместо sitemap, по-скоро би навредило на индексирането и на позиционирането на блога ви. Така че и по мое мнение, най-добре добавете блога си в Google Webmaster Tools и го верифицирайте, но не добавяте sitemap.